Introvert, doe waar je goed in bent! Dit zijn jouw kwaliteiten

Van jongs af aan wordt ons al verteld dat we het niet zullen redden in deze maatschappij als we onze extraverte vaardigheden niet ontwikkelen. Spreken voor groepen, netwerken, assertief zijn, altijd direct een mening hebben, groepswerken, verrassingen, sociale evenementen worden: we horen het allemaal leuk te vinden. Het gevolg daarvan is dat introverte mensen jarenlang ploeteren om maar te kunnen voldoen aan het extraverte ideaal dat er leeft in onze maatschappij.

Je bent wat je bent: introvert dus

Maar hoe de maatschappij ook hamert op het extraverte ideaal: je bent een introvert. Je zult een introvert blijven. In plaats van te willen veranderen, is het toch veel logischer om je te focussen op de kwaliteiten die je introverte persoonlijkheid met zich meebrengt?

Wees trots op de vaardigheden die je als introvert van nature al hebt. Durf ze te gebruiken. Zoek werk waar je je introverte kant in kwijt kunt. Je de hele dag voordoen als een extravert persoon gaat je een keer opbreken. Soms is het gewoon even nodig – om een bepaald doel te bereiken of omdat je er iemand blij mee maakt- maar laat het niet je ideaal zijn. Want je bent wie je bent, niet hoe je je voordoet. Je zult merken dat je een stuk meer energie krijgt wanneer je dat ‘doen alsof’ grotendeels achter je kunt laten!

Waar ligt jouw kracht als introvert? We hebben de introverte kwaliteiten voor je op een rijtje gezet. Deze vaardigheden onderscheiden je in positieve zin van de meeste extraverte mensen!

Op deze introverte kwaliteiten mag je trots zijn

Goed kunnen observeren

Wij kunnen observeren als Sherlock Holmes, geen detail zien wij over het hoofd. De omgeving, subtiele signalen in gezichtsuitdrukkingen – niets ontgaat ons. Een overdosis van stimuli is dan ook vaak de reden dat we sneller ‘klaar’ zijn met een uitje, feestje of een bijeenkomst op het werk.

Minder nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn

Wanneer de spanning van een nieuwe situatie is verdwenen zullen wij niet snel op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Terwijl de extravert juist onrustig wordt bij een gebrek aan spanning, zien wij de rust als iets positiefs. Wij vervelen ons een stuk minder snel!

Ook hebben we minder behoefte aan aandacht: de kwaliteit van de aandacht geldt, niet de hoeveelheid. Beter een goed gesprek met één persoon dan een grote groep die naar je luistert.

Geef ons een boek, een stuk papier met een pen of gewoon een mooie omgeving en wij zijn al snel tevreden. We hebben niet veel nodig om onszelf te kunnen vermaken.

 

kwaliteiten en goede eigenschappen van een introvert

 

Loyaal

Als je eenmaal vrienden bent met ons moet je het wel bont maken, willen we je laten zitten. Onze vriendenkring bestaat vaak hooguit uit 3 mensen, dus onze vrienden kunnen er rustig vanuit gaan dat ze een speciale positie hebben. We zullen iemand niet verlaten omdat hij of zij niet meer ‘past’ in ons sociale leventje, of omdat we op iemand uitgekeken zijn.

Onderhoudsvriendelijk

Daarnaast hebben we zelf als vriend niet veel onderhoud nodig. Wanneer iemand gedurende een week geen contact met ons heeft gezocht, zullen wij dit niet direct opvatten als desinteresse. Is een vriendschap of band goed, dan blijft ie voor ons goed. Dit hoeft niet bevestigd te worden door urenlange telefoontjes of een constante stroom aan whatsapp-berichtjes (liever niet zelfs!)

Niet (of minder) impulsief

De meeste introverten denken goed na voordat ze iets doen. Sommige introverte types lijken wellicht impulsief, maar ga er maar vanuit dat ze (al dan niet bewust) reeds eerder goed intern onderzoek hebben verricht waardoor ze zo zeker zijn van hun zaak. We zullen over het algemeen dus niet zo snel impulsief handelen – de gevolgen op de lange termijn spelen voor ons een grote(re) rol, net als de gevolgen voor anderen, de natuur of de wereld.

Introspectie

Doordat we graag en vaker alleen zijn staan we meer in contact met onze eigen geest waardoor we goed in staat zijn onze eigen gedachten en handelingen te analyseren en te overdenken. Persoonlijke groei is bij ons een doel op zich. Zelfkennis is daarnaast de sleutel tot mensenkennis: je leert anderen ook beter begrijpen wanneer je kritisch naar jezelf kunt kijken – bepaalde type introverten hebben dan ook een groot empathisch vermogen.

Goed kunnen luisteren

We zijn niet alleen goede luisteraars omdat we het minder nodig vinden om zelf aan het woord te zijn. De informatie die met ons gedeeld wordt verwerken we ook op een dieper niveau: dit kost tijd, waardoor we niet direct zullen reageren met een antwoord. We zijn in staat om echt tot de kern van een probleem te komen en het grondig te analyseren. Dit laatste vinden wij overigens zelf vooral prettig, een extravert persoon zit hier niet altijd op te wachten..

Focus

We zijn in staat om ons echt te focussen op bepaalde taken, waardoor we geschikt zijn voor werkzaamheden die een langere periode van concentratie vragen. Dit komt bijvoorbeeld van pas in de wetenschap, bij het schrijven of in de kunst. Zeker als we gemotiveerd zijn kunnen we helemaal opgaan in een opdracht – zo ver zelfs dat we rustig vergeten te eten.

Niet meer zeggen dan nodig is

Okay, dit kan in sommige gevallen misschien juist vervelend zijn, maar wat besparen we mensen een hoop onnodig geleuter. Gezellige weerpraatjes zijn niet ons ding; als wij een boodschap voor je hebben versturen we die het liefst zo kort en bondig mogelijk. Ook zullen we geen mooie verhalen ophangen alleen maar om de aandacht op onszelf te vestigen. Hartstikke efficiënt.

Goed alleen kunnen zijn

Wanneer je ons een dagje alleen laat, zul je ons niet snel horen protesteren. Grote kans dat we al een dagprogramma klaar hebben liggen met single indoor activities zoals lezen, series kijken, gamen, muziek maken, tekenen, in de tuin werken of uit het raam staren. Geen angst hebben om alleen te zijn is echt een geschenk: er zijn mensen die in paniek raken wanneer ze een uur niemand hebben gesproken. Wees dus trots op je onafhankelijkheid!

Creativiteit

Het goed alleen kunnen zijn heeft ook als voordeel dat we ons lange tijd kunnen afsluiten van anderen, en daarmee van hun invloeden en ideeën. De stilte heb je namelijk nodig om een creatief proces in gang te kunnen zetten. Pas dan heb je echt de ruimte om te luisteren naar je eigen (ongewone) gedachtegangen en om bepaalde puntjes in je hoofd met elkaar te verbinden. Dit komt niet alleen van pas in de kunst, ook op het werk kun jij je hierdoor onderscheiden door met een oplossing te komen die anderen nog niet hadden bedacht!

Natuurlijk verschilt het per introvert persoonlijkheidstype wat je sterkste punten zijn. Doe een persoonlijkheidstest om erachter te komen welk type introvert je bent!