Waar we als introverte werknemers mee worstelen op de werkvloer

Voor een introvert kan een dag op de werkvloer voelen als een ware survivaltocht. Tegenwoordig is het voor de meer introverte werknemers steeds lastiger om op het werk zichzelf te kunnen zijn zonder initiatiefloos, stil en ongezellig gevonden te worden. Dit terwijl introverte mensen echt niet anti-sociaal zijn, of zogenaamd geen ideeën hebben omdat ze hun mond niet ongevraagd open doen. Ook de komst van de zogenaamde ‘kantoortuin’ maakt het de introverte werknemer niet bepaald makkelijker..

Shinen op de werkvloer: werk moet gezien worden

Presentaties, vegaderingen: het is de bedoeling dat je flink van jezelf laat horen en jezelf laat zien. Neem je de beurt niet tijdens vergaderingen, of sla je presentaties liever over? Grote kans dat je een gebrek aan initiatief wordt verweten. Want als het niet in de spotlights gebeurt, wordt het niet geregistreerd. Lief dat je in een e-mail jouw voorstel voor een oplossing hebt uitgewerkt, maar dat ziet de baas liever door middel van een flitsende presentatie, met een zelfverzekerde smile erbij.

Het groepsdenken

Brainstormsessies, vergaderingen, uitjes: nog steeds wordt verondersteld dat mensen alleen maar kunnen functioneren binnen een groep. Dit idee is echter compleet achterhaald. Mensen zijn in groepen geneigd mee te gaan met de meest zelfverzekerde persoon, niet met de persoon die er wat langer, in stilte over heeft nagedacht. Dit terwijl de meer introverte persoon waarschijnlijk wél alle voors en tegens heeft doorgenomen. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat tijdens brainstormsessies echt niet meer ideeën worden bedacht. Iemand komt in zijn eentje juist meestal tot meer variaties. Dit onafhankelijke denken zorgt voor echte creatieve ideeën, doordat iemand niet continu beïnvloed wordt door anderen.

 

kantoortuin introvert hsp werkvloer

 

De kantoortuin: niet bepaald een oase van rust

Als introvert associeer je het woord ‘tuin’ waarschijnlijk met rust. De kantoortuin lijkt daarentegen meer op een oerwoud. Nieuwsgierige dieren die zich met elkaar bemoeien en de laatste roddels met elkaar doornemen, telefonerende collega’s, continu beweging om je heen, gesleep met spullen door de flexplekken, geen privacy.. Tegenwoordig moet alles in beweging zijn om een ander te laten geloven dat je druk bent. Stil in je kantoor zitten en nadenken: dat kan niet productief zijn!

Moeten we de kantoortuin afschaffen?

Als je naast introvert tevens hooggevoelig bent, is de kantoortuin helemaal geen pretje. Zo stelt Peter Offermans van hskwerknemer.nl in dit artikel dat deze manier van werken nodig aangepast moet worden. Het meest ideale scenario: verschillende ruimtes voor verschillende activiteiten (en dus ook voldoende plekken met rust en privacy) en weer gezellig samen bijpraten in de koffie- en lunchpauze. Want dan is het ook daadwerkelijk leuk om je collega’s weer eens te zien!