Dit zijn de introverte MBTI-persoonlijkheden. Welk type ben jij?

Dat dé introvert niet bestaat wordt goed duidelijk wanneer je je verdiept in de Myers Briggs-persoonlijkheidstypes. In totaal zijn er 18 verschillende persoonlijkheden, waarvan er 8 introvert en 8 extravert zijn (Myers Briggs? Nooit van gehoord? Lees hier meer over de MBTI-persoonlijkheden). We hebben de belangrijkste kenmerken van de verschillende introverte types voor je op een rijtje gezet. Misschien herken je jezelf al wel..

Welk type ben jij? Test jezelf hier

ISTJ

  • 11.6% van de mensen heeft het ISTJ-persoonlijkheidstype.

Dit persoonlijkheidstype is stil en serieus. Is succesvol door zijn betrouwbaarheid en grondige werkwijze. Daarnaast houdt hij van feiten, is hij praktisch en verantwoordelijk. Hij besluit op basis van logica wat er moet gebeuren en werkt daar gestaag, zonder afleidingen naartoe. Plezier haalt hij uit het ordenen en organiseren van dingen: zowel op het werk als thuis, en ook het leven zelf. Hecht grote waarde aan tradities en loyaliteit.

ISFJ

  • Het persoonlijkheidstype ISFJ is te vinden bij 13,8% van de bevolking.

De ISFJ is stil, vriendelijk, verantwoordelijk en gewetensvol. Hij is zeer toegewijd en komt zijn verplichtingen na. Zijn werkwijze is dan ook grondig, ijverig en accuraat. Ook is de ISFJ zeer loyaal en attent: zo onthoudt hij specifieke details van mensen die belangrijk voor hen zijn. Hij is betrokken en streeft naar een ordelijke en harmonieuze omgeving op het werk en thuis.

INFJ

  • Slechts 1 op de 100 mensen is een INFJ. Dit type is daarmee de zeldzaamste Myers Briggs-persoonlijkheid.

Dit type zoekt de bedoeling en verbanden tussen ideeën, relaties en materiele bezittingen. Hij wil weten wat mensen motiveert en heeft een goed inzicht in anderen. De INFJ is consciëntieus en houdt vast aan zijn waarden. Hij heeft een heldere kijk op hoe het gemeenschappelijke goed het best gediend kan worden. Is georganiseerd en beslist ook graag zelf hoe zijn visie tot uitvoering wordt gebracht.

INTJ

  • Maar 2% van de mensen heeft dit persoonlijkheidstype: slechts 0,8% van de vrouwen.

Dit persoonlijkheidstype heeft originele gedachten en een grote drive om zijn ideeën te implementeren en zijn persoonlijke doelen te behalen. Hij ziet snel patronen in gebeurtenissen en ontwikkelt perspectieven voor de lange termijn. Dit type is sceptisch, zelfverzekerd en onafhankelijk en heeft hoge standaarden met betrekking tot competenties en resultaten, voor zichzelf en anderen.

 

 

introverte mbti persoonlijkheidstypes
Made by Maureen ‘Marzi’ Wilson – introvertdoodles.com

ISTP

  • 5.4% van de bevolking is een ISTP.

Het ISTP-persoonlijkheidstype is tolerant en flexibel. Een stille observator tot een probleem ontstaat: dan handelt hij snel om werkbare oplossingen te vinden. Hij analyseert graag wat dingen laat werken. Ook werkt hij rustig veel data door om tot de kern van een praktisch probleem te komen. De ISTP is geïnteresseerd in oorzaak en gevolg, feiten organiseren door logische principes en houdt van efficiënt werken.

ISFP

  • 8.8% van de mensen heeft het ISFP-persoonlijkheidstype

Dit type is stil, vriendelijk, gevoelig en aardig. Hij kan echt genieten van het moment en van alles wat er om hem heen gebeurt. De ISFP heeft graag zijn eigen ruimte en houdt van werken op tijden dat het hem uitkomt. Daarnaast is hij loyaal en staat hij in verbinding met zijn waarden en de mensen die belangrijk voor hem zijn. Hij houdt niet van conflicten en onenigheid en zal daarom zijn eigen meningen en waarden niet aan iemand opdringen.

INFP

  • Het INFP-type komt voor bij 4.4% van de mensen.

De INFP is idealistisch en loyaal aan mensen die belangrijk voor hem zijn. Hij wil een sociaal leven dat goed past bij zijn – voor hem heel belangrijke- waarden. Dit type is nieuwsgierig, ziet snel mogelijkheden en kan een praktische bijdrage leveren bij de uitvoering van ideeën. Hij probeert mensen te begrijpen en ze te helpen hun idealen te verwezenlijken. De INFP is flexibel, past zich makkelijk aan en accepteert veel; tot een persoonlijke overtuiging wordt bedreigd.

INTP

  • Ongeveer 3% van de mensen heeft het INTP-persoonlijkheidstype.

Het INTP-type onderzoekt graag, om zo logische verklaringen te vinden voor alles waarin hij geïnteresseerd is. Hij denkt theoretisch en abstract, heeft meer interesse in ideeën dan in sociale interactie en is stil, flexibel en adaptief. Heeft het ongewone vermogen om zich zeer goed te verdiepen om zo problemen op te lossen in zijn interessegebied. Hij is sceptisch, soms kritisch en altijd analytisch.

Bron: myersbriggs.org

Deze omschrijvingen zijn natuurlijk zeer beknopt en daardoor verre van volledig! Indien je niet weet welk type persoonlijkheid je hebt en je hier wel erg benieuwd naar bent, kun je een uitgebreide test doen bij een professional.